Varför böka runt – när valet är enkelt?

Råvaran till mina produkter kommer från utvalda gårdar – på Gotland.

 

För mig är det innehållet i livet som räknas högst, därav är min produkt utvald med omsorg. Hela vägen från djurens örtrika marker tills locket med fast hand skruvas på – och burken lever sitt eget liv.

Men hur går det då till att göra en kvalitetsprodukt som inte bara lyfter och bär smakerna – utan också bjuder på klickar av matglädje?


Jag rensar råvaran ren från körtlar, hinnor och blodkärl och därefter smälter talg och ister långsamt på låg värme och silar för att avlägsna de organiska partiklar, som finns kvar efter förädling av råvaran. Endast det klara fettet tappas på burkar. Produkterna behandlas aldrig med några kemikalier, vilket gör att de bevarar sin naturliga smak och doft.

Vad är det här för OSLAGBART BRA FETT?
Talg och ister är ett stabilt och naturligt fett med hög rykpunkt*.

*Temperaturen då fettet börjar ryka är ett mått på hur värmetålig fettet är.

Talg har 220°C och ister 195°C.

omister.png

ISTER & SPÄCK.

Späck är allt underhudsfett på grisen. Det fina tjocka fettet under svålen på ryggen kallas även för ryggspäck.

Fettet som finns kring njurarna kallas för ister om det kommer från gris. När man har förädlat fettet kallas det lite olika på beroende på vem du frågar – allt från ister, flott, grisflott, och så vidare. Jag har valt att kalla det för Ister. Detta rena fett är helt vitt och neutral i smaken.

Läs vidare i butiken på respektive produkt fördelnings mellan ister och späck.

omtalg.png

TALG & NJURTALG.

Fett som finns hos idisslare, till exempel nötkreatur och lamm, kallas för talg. Det som sitter kring njurarna kallas för njurtalg. När man har förädlat fettet kallas det bara för talg.

Ibland vill man framhäva att fettet endast kommer från området kring njurarna och då stöter du i engelsk och fransk matlagning på ord som ”suet” respektive ”le suif”. Det smälta fettet är något gulaktig i färg.

Talg som har hängmörats tillsammans med övriga köttet är något mjukare i konsistensen och har fått extra smak. Kallas även för “slaktarsmör”.

Läs vidare i butiken på respektive produkt fördelning mellan talg och njurtalg.

 

Hållbarhet är när vi tar tillvara på allt – och inget slängs.

Bröd, öl, surkål, mjöl, korv, smör är råvaror som redan idag har fått upprättelse genom att skickliga hantverkare gjort sitt allra bästa. Här och nu är det dags för fettet – att visa upp sin bästa sida.

Ta dig tillbaka i tiden, då ingen ännu hört talas om margarin och raffinerade växtoljor och låta oss visa hur smaken du bär med dig resten av livet – blir till.


Om du vill kan du köpa det där rakt av. Om inte – backa och ta en rundtur till. Vem vet? Kanske tänker du om när du kommer in på den smakfulla skolan – Vett & fettikett.