Varför böka runt – när valet är enkelt?
Råvaran till mina produkter kommer från utvalda gårdar – på Gotland.
För mig är det innehållet i livet som räknas högst, därav är min produkt utvald med omsorg. Hela vägen från djurens örtrika marker tills locket med fast hand skruvas på – och burken lever sitt eget liv.
Men hur går det då till att göra en kvalitetsprodukt som inte bara lyfter och bär smakerna – utan också bjuder på klickar av matglädje?
Jag rensar råvaran ren från körtlar, hinnor och blodkärl och därefter smälter talg och ister långsamt på låg värme och silar för att avlägsna de organiska partiklar, som finns kvar efter förädling av råvaran. Endast det klara fettet tappas på burkar. Produkterna behandlas aldrig med några kemikalier, vilket gör att de bevarar sin naturliga smak och doft.
Vad är det här för OSLAGBART BRA FETT?
Talg och ister är ett stabilt och naturligt fett med hög rykpunkt*.
*Temperaturen då fettet börjar ryka är ett mått på hur värmetålig fettet är.
Talg har 220°C och ister 195°C.
Hållbarhet är när vi tar tillvara på allt – och inget slängs.
Bröd, öl, surkål, mjöl, korv, smör är råvaror som redan idag har fått upprättelse genom att skickliga hantverkare gjort sitt allra bästa. Här och nu är det dags för fettet – att visa upp sin bästa sida.
Ta dig tillbaka i tiden, då ingen ännu hört talas om margarin och raffinerade växtoljor och låta oss visa hur smaken du bär med dig resten av livet – blir till.
Om du vill kan du köpa det där rakt av. Om inte – backa och ta en rundtur till. Vem vet? Kanske tänker du om när du kommer in på den smakfulla skolan – Vett & fettikett.